September 21, 2011

Ratatui



2 paprikas (var ņemt dažādās krāsās, var ņemt veinādās)
5 ēdamk olīveļļas
1,5 tējk smalki sakapāta ķiploka
1/2 glāze smalki sagriezta sīpola
3 tomāti (ideālā variantā noņemt mizu), smalki sagriezti
1 zariņš svaiga timiāna
pētersiļi
laura lapa

1 cukini
1 baklažāns
4 tomāti (labāk plūmjveidīgie, t.i., garenas formas)
1/8 tējk žāvēta timiāna
1 tējk balzamiko etiķa
sāls, pipari

Paprikai nogriež kātus. Sasilda cepeškrāsni līdz 230 grādu temperatūrai, cepešpannā ieklāj foliju, liek virsū papriku (liek stāvus, ar caurumu uz leju). Cep minūtes 15. Tas nepieciešams, lai paprikai varētu noņemt ādiņu.

Pannā uz nelielas uguns sasildīt 2-3 ēdamkarotes olīveļļas, viegli apcept smalki sagrieztos ķiplokus un sīpolus. Pievieno sagrieztos tomātus kopā ar visu sulu (šeit izmanto parastus tomātus, ne garenos), timiāna zariņu, mazliet pētersiļa un laura lapu. Ļaut cepties (uz mazas uguns) aptuveni 10 minūtes, tad pievienot sagrieztu papriku. Cept vēl 5 minūtes, noņemt no uguns, izņemt zaļumus. 3-4 ēdamk mērces nolikt citā trauciņā (es arī atlēju visu šķidrumu).

Sagriezt cukini un baklažānu ripās (aptuveni 0,5 cm biezas), viegli ierīvēt ar sāli un mazliet ļaut pastāvēt. Tikmēr tikpat biezās ripās sagriezt tomātus.

Cepamtraukā izklāj mērci. Virsū, ieslīpi vienu pēc otras liek cukizi, baklažāna un tomāta ripiņas. Orģinālais variants - traukam jābūt apaļam un dārzeņi ir jānovieto pa spirāli, bet (!) tas visnotaļ sarežģī ēdiena uzlikšanu uz šķīvja, kad "Ratatui" ir gatavs. Es izmantoju garenisku formu, izņemt ir viegli un skats, manuprāt, nav sabojāts.

Atsevišķi atliktajai mērcei pievieno 1/2 tējk sasmalcinātus ķiplokus un 2 ēdamk olīveļļas, 1 tējk balzamiko etiķi un timiānu, piparus. Pārliet pāri dārzeņiem. Cep 180 grādu temperatūrā 1 stundu, cepamtrauku pārklājot ar foliju. Noņemt foliju un ļaut apbrūnināties vēl 30 minūtes.

No comments:

Post a Comment